Nicholas Sparks: Az utolsó dal


Kiadó: General Press
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 448
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636438593
Fordította: Szabó Ágnes

Fülszöveg:

Nicholas ​Sparks legújabb könyve egyszerre két ember megható történetét hozza közel hozzánk: egy lányét és egy apáét. A lány regénye kamaszkori lázadásról, barátságról, az első szerelem öröméről és fájdalmáról, az apáé egy házasság kudarcáról, a gyerekek iránti feltétlen szeretetről szól. 
Az elvált Steve a nyári szünidőt gyermekeivel tölti tengerparti szülővárosában. Jonah, a kisfia boldog, hogy újra együtt lehetnek, de Ronnie, a nagylány, aki három éve nem áll szóba apjával, megbántottnak és csalódottnak érzi magát a kényszerű utazás miatt. Apja embersége, a kettejüket összekötő zenei tehetség, egy dal és egy titok segíti őket abban, hogy újra egymásra találhassanak. A megrázó történetet baljós sejtelmek és közössé váló álmok alakítják. 
Az utolsó dal mégiscsak egy szerelmesregény; arról az érzésről szól, amely először gyújtja meg a szívet, boldogságot és kétségeket szül, és van olyan erős, hogy két fiatalt összekössön. 
Mint a szerző annyi korábbi könyve, ez a mű is megihlette a mozgókép világát, Miley Cyrus és Greg Kinnear főszereplésével filmvászonra álmodva figuráit.


Véleményem:

2017. április 16., 13:48 → 2017. április 19., 00:47
General Press, Budapest, 2016
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636438593 · Fordította: Szabó Ágnes


"Az élet, pontosan olyan, mint egy dal, állapította meg magában Steve. Az eleje rejtély, a vége megerősítés, de a közepe az, ahol az érzelmek rejtőznek, amelyek megérintik az embert."


A legújabb kiadású, puha borítós kötet van meg nekem, amely nagyon szép és igényes, ahogy a legtöbb General Press kiadótól megjelent könyv. A minőséggel mindig elégedett vagyok.

Ritkán olvasok romantikust, Sparks azon kevés írók közé tartozik, akiktől igen és bár vannak szívszorító könyvei, meg sem fordult a fejemben, hogy ez is az lesz. Valamiért az volt bennem, hogy ez egy szép, tengerparti kisvárosban játszódó romantikus lesz. Megkaptam ezt is, de közben ennél sokkal többet.

A történet végig E/3-ban íródott és minden fejezet alcíme annak a szereplőnek a neve, akiről épp szó van. Így nem okoz gondot a váltás és jobban megismerhetjük a szereplőket.

Ronnie egy 17 éves lány, az öccsével együtt az apjuknál töltik a nyarat. Szüleik 3 éve elváltak és azóta megromlott a kapcsolata a szüleivel. Ronnie ezt nagyon nehezen viselte, egyébként se könnyű a tinédzser kor, a válás csak tetézte a helyzetet. Dühös volt az anyjára, az apjára, tulajdonképpen az egész világra, csak a barátaival lógott, alig járt haza. Amikor megtudta, hogy az apjánál kell tölteni a nyarat, még inkább kifordult magából. A kisvárosban összebarátkozik egy lánnyal és a bandájával, akikről kiderül, hogy nem éppen jó társaság. Bajba is keverik Ronniet, ami komoly problémát jelenthet a számára.
A nyár idején Ronnie betölti a 18-at és az őt ért események hatására rengeteget változik a könyv végére. Végigkövethetjük az úton, amíg egy vad tiniből felnőtt fiatal nővé válik.

"A 18 éves lány szeme előtt leperegtek a nyár eseményei. A nyáré, amikor elárulták; a nyáré, amikor letartóztatták; és a nyáré, amikor szerelmes lett."


Olvasás közben, megismerhetjük Ronnie édesapját is, választ kapunk a válás okára, illetve hogy miért tette, amit tett és a gyermekkorába is betekinthetünk. Idővel teljes képet kapunk a személyiségéről és múltjáról.

Másik fontos főszereplőnk Will, aki szintén összetett karakter. Fokozatosan ismerhetjük meg őt is és családját. Kiderül, hogy nagy titkot dédelget, amely hatással van rá és a körülötte élőkre. Szépen, lassan alakul ki a kapcsolat közte és Ronnie között, miközben több probléma is az útjukba kerül, amelyet igyekeznek megoldani.

Sparks nagyszerűen tudja kidolgozni és felépíteni a karaktereit, legyen szó fő- vagy mellékszereplőről. Teljes képet kapunk rólunk. Egyik szereplő sem tökéletes, nem pusztán fekete vagy fehér, jó vagy rossz, összetett személyiségek, hibákkal, rossz döntésekkel. Ettől lesznek életszerűek.

A történetben szerepet kap a zene is, ahogy azt a cím is sejteti. Ronnie zongorázni tanult kiskorától kezdve, még pedig az apjától, aki zenetanár volt, majd turnékra járt. Miután a szülők elváltak, a lány megfogadta, hogy többé nem fog játszani senkinek, ezzel is kifejezve haragját és csalódottságát.

A tájleírás éppen annyi, amennyi kell, nincs unalomig nyújtva, de tökéletesen elképzelhető a tengerpart, ahol sétálni lehet, ahol teknősök fészkelnek, a kisváros, ahol apró kis üzletek vannak, ahol a lakók nagy része ismeri egymást és néhány érdekes helyi állat is feltűnik az események mellett.

Távol áll tőlem, hogy elrontsam mások élményét, így nem fogom leírni a történet alakulását, de aki előveszi a könyvet számítson rá, hogy nagyon szívszorítóvá, megrendítővé válik kb. az utolsó 100 oldal és igazi boldog happy endre nem lehet számítani, de megnyugvásra, igen. Engem nem sok könyv tud megsiratni, de ezt az utolsó 100 oldalt végigkönnyeztem. 
Az Író mesterien tud játszani az olvasó érzelmeivel,  a történetei mosolygásra késztetnek, melengetik az ember szívét, ugyanakkor sírásra is fakaszthatnak, teljesen összeszoríthatják a szíved. 

Összességében egy csodálatos történetet olvastam, jól felépített karakterekkel, csodaszép helyszínen. Sparks legjobb könyvei közé sorolható, nyugodt szívvel ajánlom a rajongóknak, romantika kedvelőknek, amennyiben nem ragaszkodnak a teljes happy endhez. Olvassátok, megéri! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.